Munca nedeclarată – date statistice ale Biroului Național de Statistică

Munca nedeclarată este omniprezentă în societatea modernă și a devenit un fenomen toxic, care aduce prejudicii atât statului, cât și fiecărui angajat care acceptă această formă de activitate. Conform estimărilor, Republica Moldova ratează anual încasări în bugetul de stat în valoare de peste 15 miliarde de lei, cauza fiind munca „la negru” și achitarea salariilor „în plic”.

Cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică (BNS), denotă o creștere a tendinței de angajare neconformă cu legislația.  Practica înțelegerilor verbale, altfel spus – angajarea fără contract de muncă individual, este mai frecventă în rândul bărbaților, iar sectoarele cu cea mai mare pondere de salariați angajați ilegal sunt agricultura, construcțiile, comerțul și industria.

Îngrijorător este faptul că majoritatea celor care activează „la negru” sunt satisfăcuți de această situație și doar 8% au declarat că doresc să facă o schimbare în acest sens, din motiv că nu sunt mulţumiţi de nivelul remunerării.

Date suplimentare despre câmpul muncii din Republica Moldova și, respectiv, despre munca nedeclarată găsiți în raportul BNS.