Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii și rolul acestuia în combaterea muncii nedeclarate, explicate în cadrul unui club de presă

Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii și rolul acestuia în combaterea muncii nedeclarate au fost subiectele-cheie ale clubului de presă cu genericul „Cum reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii poate contribui la combaterea muncii nedeclarate?”, desfășurat pe 19 ianuarie curent, cu participarea Secretarei de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale Corina Ajder și a expertului din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Stas Madan.

În cadrul evenimentului, vorbitorii au clarificat ce reprezintă munca nedeclarată și subdeclarată și ce efecte nocive derivă din aceste fenomene, și anume: prejudicierea bugetului public, lipsa protecției sociale a angajaților și dezvoltarea concurenței neloiale între companii.

Totodată, au fost expuse elementele esențiale ale reformei Inspectoratului de Stat al Muncii – controale inopinate și dreptul de a aplica sancțiuni, aplicarea criteriilor de risc și reorganizarea Inspectoratului de Stat a Muncii – și modul în care acestea vor contribui la formalizarea muncii în Republica Moldova.

„Ne dorim o inspecție a muncii modernă, eficientă, prietenoasă cu businessul, o inspecție care să se bazeze pe analiză, o inspecției dotată și atractivă pentru tineri, care ar putea fi o posibilitate pentru ei de a rămâne acasă, în Moldova, și să se regăsească în sectorul public”, a declarat Secretara de stat Corina Ajder.

Stas Madan, Director program „Mediu de afaceri și IMM”, Expert-Grup, a reiterat: „Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii trebuie să-și facă efectele nu doar prin o mai bună rată de depistare a muncii nedeclarate și subdeclarate de către inspectorii de muncă, ci și prin schimbarea de la sine a comportamentului firmelor care au asemenea practici reieșind din modificarea costurilor asociate cu riscurile afacerii. De exemplu, întreprinderile care aleg să dea salarii în plic cel mai des fac acest lucru conștient și calculat reieșind din costurile foarte reduse pentru neconformitate. Acum multe din aceste afaceri cu siguranță își vor reconsidera pozițiile.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Inițiative Strategice, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, de comun cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.