Studiu: „Situaţia salariaţilor din Republica Moldova: o criză structurală”

Fiecare al doilea angajat din R. Moldova este dispus să plece din ţară din cauza salariilor mici şi a condiţiilor de muncă, arată un sondaj realizat în cadrul unei cercetări mai ample numite „Situaţia salariaţilor din Republica Moldova: o criză structurală”. Studiul mai constată că, în ciuda unei creşteri economice uşoare din ultimii ani, s-a diminuat numărul angajaţilor, mărind ponderea celor care sunt pe cont propriu deseori integraţi în economia neformală sau pasibili de a migra. În plus, în ultimii ani au crescut şi mai mult decalajele între Chişinău şi celelalte regiuni, precum şi între cei cu salarii mari şi cei cu salarii mici.

Dacă e să ne luăm după datele statistice, salariile sunt în creștere treptată de la o majorare la alta. Dar oricum nu se ridică până la cotele cheltuielilor obligatorii: mai mult de 2/3 din populația angajată nu are cum să acopere cheltuielile curente din veniturile lunare, este una din concluziile ce rezultă din cercetarea realizată de Fundaţia Friedrich Elbert Moldova în colaborare cu filiala Syndex România. De aici s-ar explica şi fluxul continuu de migranţi.

Autorităţile, prin măsurile adoptate, nu doar că nu au reuşit să pună capăt angajării informale, dar au generat creşteri în unele sectoare-cheie precum agricultura şi construcţiile, unde plata la negru înfloreşte, spune expertul de la Syndex România Ştefan Guga. El spune că a comparat situaţia din Republica Moldova cu cea din ţări din est, foste sovietice, precum Ucraina, Georgia şi Armenia, dar şi câteva ţări comparabile din vest ca Serbia, Macedonia, Bulgaria şi România, iar constatările la care a ajuns continuă şirul de paradoxuri specifice pieţii muncii moldovene.

Autorii studiului au mai concluzionat că indicatori precum rata şomajului, salariul minim sau coşul minim de consum sunt termeni total depăşiţi şi neadaptaţi realităţilor din Republica Moldova. Mai actual ar fi rata de ocupare a populaţiei, care se afla sub 45% la sfârşitul anului 2019, ceea ce ar fi extrem de puţin. Pornind de la această constatare, directorul executiv al Syndex România, Marcel Spătari, cel de-al doilea autor al cercetării, se arată convins că potenţial de creştere a salariilor există, statul şi sindicatele urmând să fie mai proactive.

Sursa: moldova.europalibera.org