Soluțiile Guvernului pentru încurajarea tranziției spre munca legală, discutate în cadrul unei conferințe internaționale
Lipsa protecției sociale, imposibilitatea de a beneficia de concediu de îngrijire a copilului, lipsa unei pensii minime garantate de stat sunt doar câteva dintre problemele cu care se pot confrunta oamenii care lucrează „la negru”. Pentru a susține atât angajatorii, cât și angajații să muncească „pe alb”, Guvernul elaborează o serie de politici de susținere a tranziției spre munca legală. Politicile au fost puse în discuție la conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”. Invitat special al evenimentului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a participat cu un discurs de deschidere.
Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova: „Guvernul împreună cu Parlamentul și partenerii de dezvoltare și-au propus să elaboreze o serie de politici ambițioase de reducere a muncii ilegale, dar eu cred că noi vom reuși să trecem pe alb doar atunci când societatea va înțelege beneficiile. Am un mesaj către business-ul care folosește munca nedeclarată. Știm că treceți, ca și întreaga țară, prin multiple crize și pentru mulți se pune problema supraviețuirii. În același timp, știți că noi avem o abordare prietenoasă față de mediul de afaceri, înțelegem că doar având cât mai multe afaceri de succes ne putem dezvolta, doar așa putem să ieșim din sărăcie. Suntem gata să vă ajutăm să faceți cât mai ușor tranziția de la munca ilegală la cea legală. În același timp, vrem să credem în buna-credință a mediului de afaceri și să contăm pe efortul comun în acest proces. Dacă nu vom face ordine astăzi, consecințele le vom simți ulterior și acestea vor fi mari, serioase: un fond de pensionare dezechilibrat, oameni fără asigurări sociale, care oricum vor trebui ajutați de către stat, infrastructură nedezvoltată, condiții proaste etc. Viitorul nostru depinde de alegerile și deciziile de astăzi.”
Politicile implementate de Guvern includ oferirea stimulentelor fiscale angajatorilor pentru promovarea relațiilor de muncă oficializate, simplificarea proceselor de declarare a unor categorii de angajați, informarea populației despre beneficiile muncii legale și riscurile muncii „la negru” și reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii.
Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova: „Trebuie să abordăm problema de la rădăcini, adică de la contribuții. Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu colegii de la Ministerul Economiei și alte autorități discută de un an măsurile concrete pe care să le implementăm și care se încadrează pe două dimensiuni: cea de prevenire și stimulare a înălbirii salariale, dar și de monitorizare și penalizare. Pe prima dimensiune vorbim despre reforma inspecției muncii: consolidarea și reorganizarea instituției, au fost crescute salariile inspectorilor, trebuie să revizuim criteriile de risc și să stabilim o conlucrare mai bună între inspecția muncii și inspectoratul fiscal. Săptămâna aceasta am pornit un mecanism prin care vrem ca o parte din deficitul care astăzi merge din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat să fie transferat prin agenții economici. Respectiv, agenții economici vor beneficia pentru o perioadă tranzitorie de credite fiscale pentru costul adițional al înălbirii salariilor. Este o măsură pentru a stimula mai ales conformarea fiscală a agenților economici mici.”
În cadrul celor patru paneluri, invitații au abordat subiecte precum promovarea muncii legale în agricultură prin intermediul voucherelor, dar și reforma Inspectoratului de Stat pentru ca instituția să devină mai transparentă și mai eficientă în susținerea muncii legale. De asemenea, experți au pus în discuții acțiunile Guvernului în susținerea muncii legale, prin intermediul stimulentelor financiare și a mecanismelor fiscale care facilitează angajarea.
Petru Culeac, director executiv, Fundația Soros Moldova: „Politicile publice pe care le discutăm astăzi trebuie să vizeze 3 actori – beneficiarii acestor soluții. În primul rând, cetățeanul, care prea des este pus în fața unor provocări sau dileme existențiale – un venit mai mare astăzi versus nesiguranța de mâine, sau poate un comportament onest astăzi, versus o siguranță iluzorie în viitor. Al doilea actor este antreprenorul – întreprinderile mici și mijlocii, care sunt nucleul economiei, dar pentru care trecerea într-un câmp legal poate genera dileme existențiale, de supraviețuire, colaps în fața birocrației statului, împovărarea fiscală etc. Nu în ultimul rând, este statul, care se confruntă constant cu o penurie de resurse financiare în buget.”
La eveniment au participat și experți străini de la organizații internaționale precum Organizația Internațională a Muncii (ILO), Fondul Monetar Internațional (FMI) care au prezentat experiența europeană și cele mai bune practici internaționale în ocuparea forței de muncă legală. De asemenea, au prezentat exemple și modele de minimizare a muncii nelegale în rândul angajaților și angajatorilor.
Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup: „Cei care nu activează legal, cei care nu au contracte de muncă și cei care primesc salarii în plic nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale și medicale. Din punct de vedere economic, acest fapt cauzează multe pierderi neîncasate la buget, care, conform estimărilor noastre, se ridică la 15 miliarde de lei anual. Vorbim despre aproape un miliard de euro care nu se încasează, iar Republica Moldova pierde acești bani importanți în fiecare an din cauza economiei informale. Vizionar, combaterea acestui fenomen și promovarea tranziției de la economia informală la cea formală trebuie să fie principalul pilon al consolidării fiscale în această țară, pentru că, într-adevăr, deficitul bugetar este unul cronic.”
Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” a fost organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.